Folytex v Starej Ľubovni oddialil hromadné prepúšťanie zatiaľ o mesiac

16.03.2009 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 16. marca (TASR) - Firma Folytex, s. r. o. , Stará Ľubovňa, ktorá pred niekoľkými dňami ohlásila úradu práce hromadné prepúšťanie 43 zamestnancov ku koncu marca, dnes zmenila rozhodnutie a avízo stornovala.
\"Podarilo sa nám získať nejaké objednávky, takže výroba bude pokračovať zatiaľ o mesiac dlhšie. Týka sa to všetkých 43 zamestnancov, \" potvrdil TASR konateľ spoločnosti Ján Bernát.
Vedenie firmy, ktorá sa orientuje na šitie autopoťahov, sa usiluje zachrániť pracovné pozície pre ženy na čo najdlhší čas.
V okrese Stará Ľubovňa išlo o druhé avizované hromadné prepúšťanie od začiatku roka 2009. V závere januára oznámilo vedenie spoločnosti Luko-K so sídlom v Košiciach zámer zrušiť textilnú prevádzku v okresnom sídle a prepustiť 127 zamestnancov. Prvých päť žien sa už prihlásilo do evidencie nezamestnaných. Väčšine šičiek sa však skončí pracovný pomer v závere marca.
Aktuálna miera nezamestnanosti dosahuje v okrese 9,92 %. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Starej Ľubovni eviduje 2857 uchádzačov o zamestnanie. \"Ponúknuť môžeme 150 voľných pracovných miest, čo je asi o 30 viac ako vo februári. Nárast súvisí s nástupcom sezónnych prác, \" povedala pre TASR riaditeľka úradu Anna Aftanasová.
Mnoho ľudí z okresu Stará Ľubovňa tradične migruje za prácou do zahraničia. V dôsledku finančnej krízy však viacerí stratili miesto. Najmarkantnejšie sa to prejavilo v závere roka. V decembri 2008 pribudlo do evidencie nezamestnaných 60 ľudí, ktorým sa skončil pracovný pomer v zahraničí, predovšetkým v Írsku, ale aj v Českej republike či Holandsku.
\"Usilujeme sa pomôcť nezamestnaným. Komunikujeme s vedením firiem a sme pripravení uplatňovať v praxi opatrenia, ktoré prijíma vláda na zmiernenie dopadov finančnej krízy, \" dodala riaditeľka ÚPSVaR.
 

Vyberte región